Netwerktips

Netwerken is niet hetzelfde als hielen likken en luisteren naar mooie praatjes op saaie borrels. Netwerken is gewoon: contact onderhouden met mensen die je interessant vindt. Horen wat anderen doen en vertellen wat jou bezig houdt. De meeste mensen doen hun werk graag en praten er met plezier over. Door hun verhalen gaat er een wereld voor je open, letterlijk en figuurlijk. Je schijnt namelijk in zeven stappen met bijna iedereen ter wereld in contact te kunnen komen. Wie weet waar je nog eens aan tafel komt!

Ben je nog niet zo'n actieve netwerker? Deze tips helpen je verder.

 1. Netwerken is tweerichtingsverkeer.
  Jij vertelt je omgeving over je situatie en plannen, zodat mensen je verder kunnen helpen - en omgekeerd. Vraag nooit om een baan, dat schrikt af! Wissel alleen informatie en tips uit. 
 2. Een goed netwerkgesprek bevat drie onderdelen.
  * Je toetst je zelfbeeld en toekomstbeeld bij de ander: is het realistisch?
  * Je verkent samen de mogelijkheden in branches, sectoren en markten.
  * Je onderzoekt waar je mogelijke vacatures kunt vinden.
 3. Iedereen heeft een netwerk.
  Vrienden, familie, collega's, concurrenten, buren... ze hebben allemaal een netwerk. Misschien is je buurman zélf niet interessant voor jouw carriere, maar hij kan je mogelijk wél voorstellen aan iemand die dat wel is. We kennen allemaal mensen die van baan veranderen, een nieuw bedrijf beginnen, of een opleiding volgen. Vraag anderen dus gerust of ze mensen kennen in de richting waarin je zoekt.
 4. Netwerken is effectief.
  Praten over je toekomstplannen geeft je nieuwe energie. Door er met anderen over te praten, wordt jouw verhaal steeds sterker. Maar het is ook effectiever dan 'koud' solliciteren op een vacature. Als mensen weten dat je open staat voor iets nieuws, kunnen ze je tippen vóórdat de vacature wordt opengesteld. Persoonlijk contact in een vroeg stadium werkt bovendien in je voordeel, niet voor niets vinden veel mensen hun nieuwe baan 'via via'. Voor maar liefst 60% van alle vacatures wordt niet openlijk geworven!
 5. Wees open.
  Geef nauwkeurige informatie over jezelf, vertel eerlijk wat je kunt en wat je wilt, dan doet de ander dat ook. Uiteraard ga je zorgvuldig om met wat je wordt verteld.
 6. Wees zuinig.
  Bedankt contacten die de tijd hebben genomen voor je, door ze een briefje of kaartje te sturen. Vertel het ze, als hun hulp je iets concreets opleverde. Vraag of je ze nog eens mag benaderen als het nodig is en bied aan graag iets terug te doen.
 7. Bereid je goed voor.
  Realiseer je dat mensen tijd voor je vrijmaken. Besteed die tijd dus goed, bedenk vooraf wat je wil vragen.