Pensioen

Later…? Dan ga ik reizen, overwinteren in Spanje, of gewoon lekker genieten rondom huis. Het pensioen is voor veel mensen een goed vooruitzicht, maar het lijkt vaak nog ver weg. Tot die tijd verdwijnen pensioenoverzichten vaak ergens in een la. Toch hoef je niet te wachten tot je 65 of ouder bent! Het deeltijdpensioen is een manier om nú al meer te genieten van het leven, naast je werk.

De leeftijd waarop jij AOW krijgt, schuift steeds verder op. Vanaf 2016 wordt hij in stappen van drie maanden verhoogd en vanaf 2019 in stappen van vier maanden. Hier bereken je wanneer jij AOW krijgt. Het pensioen dat je opbouwt bij je werkgever, is een aanvulling op je AOW-uitkering. Je ontvangt je pensioen op het moment dat je AOW krijgt, maar je kunt er ook voor kiezen om een gedeelte eerder uit te laten keren.

Deeltijdpensioen
Als je kiest voor deeltijdpensioen, ga je minder uren werken, bijvoorbeeld vier dagen in de week in plaats van vijf. Voor de dagen dat je werkt, ontvang je gewoon salaris. Ook blijf je voor die uren gewoon pensioen opbouwen. Voor de dag(en) waarop je niet werkt, ontvang je pensioen.

Is het haalbaar?
Om toch een volledig pensioen op te blijven bouwen, is het belangrijk om minimaal de helft van je uren te blijven werken en niet eerder dan tien jaar voor je pensioendatum te starten met het deeltijdpensioen. Als je inlogt op de website van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn, kun je uitrekenen wat voor jou het meest interessante scenario is. Je moet daarvoor je eigen account aanmaken onder Mijn PFZW.

Meer weten?
Mail dan naar Lily van Keijzerswaard : EAM.Keijzerswaardvan@ggzoostbrabant.nl of bel haar (maandag of donderdag) M (06) 13258439.