Mijn Plan B

‘Heel nuttig hoor, zo’n Plan B. Maar niet voor mij.’ Zo reageren veel mensen als ze wordt gevraagd of ze een Plan B voor zichzelf hebben, omdat hun functie dreigt te vervallen. Heb jij er ook geen? Hier lees je waarom het tóch de moeite waard is om ermee aan de slag te gaan.

Zelf de regie houden, pro-actief zijn… Je kent waarschijnlijk alle argumenten voor het schrijven van een Plan B - zelfs als je baan níet op de tocht staat. “Waarom moet ik een Plan B maken als nog niet zeker is dat ik het nodig heb? Is er iets dat ik niet weet?”, kun je denken. Bovendien wil je misschien helemaal geen andere baan. Verzin dan maar eens een alternatief, laat staan een concreet actieplan. Daarom komen de meeste mensen pas ik actie als het echt nodig is.

Nieuwe kansen 
Je zult ontdekken dat er iets gebeurt wanneer je over een Plan B gaat nadenken. Je deelt angsten en frustraties met collega's, maar je inspireert elkaar ook. Als je anderen hoort vertellen hoe actief ze ermee bezig zijn, en hoe ze nieuwe kansen voor zichzelf ontdekken, ga je inzien dat een verandering van baan ook best positief kan uitpakken. Je worsteling maakt je hoe dan ook wijzer. Je kent je eigen drijfveren beter en weet weer waar je gelukkig van wordt. Bovendien zijn veranderingen onvermijdelijk. Als je je werk leuk wilt houden, kun je er maar beter open voor staan.