Een goed CV

Een goed CV is maatwerk. Stuur of print nooit automatisch hetzelfde document, maar check bij elke sollicitatie of je CV past bij de functie.  Je CV hoeft niet altijd volledig te zijn, wél eerlijk en specifiek. Ga uit van de vraag en gedachtengang van de ontvanger, niet van het verhaal dat je zelf graag vertellen wilt.

 

Deze acht tips helpen je bij het maken van een goed CV.

 1. Alles wat in jouw CV staat, doet ertoe. 
  Dat betekent dat de informatie functioneel en selectief is, je vermeldt alleen wat relevant is voor de vacature waarop je reageert. Als je solliciteert op de functie van secretaresse, dan is het niet nodig om te vermelden dat je op je zestiende als verkoopster in een kledingwinkel stond. Behalve als je in de winkel de administratie bijhield of leerde omgaan met lastige klanten. Dat zijn namelijk dingen die je als secretaresse van pas kunnen komen. Deze vertaalslag maakt de werkgever duidelijk waarom je solliciteert. Laat zien dat deze sollicitatie voor jou een logische stap is; dat alles wat je tot nu toe deed een stap was op weg naar deze ene baan.
   
 2. Voorkom herhalingen.
  Als je bij vijf organisaties technisch medewerker bent geweest, probeer dan elke keer andere werkzaamheden te vermelden, zodat je steeds nieuwe informatie over jezelf geeft. Je kunt bijvoorbeeld de ene keer het accent leggen op je technische kennis en de andere keer op je contact met klanten en leveranciers. Hiermee help je jouw potentiële werkgever te zien welke kwaliteiten je in de loop der jaren hebt ontwikkeld.
   
 3. Gebruik korte zinnen of opsommingen. 
  Schrijf in de 3e persoon. Dus niet: ‘Ik was verantwoordelijk voor’, maar: ‘verantwoordelijk voor…(en dan een opsomming)
   
 4. Het gaat om kwaliteit! 
  Een CV is maximaal 2 A4. Herwaardeer je loopbaan en leg accenten. Wees selectief.
   
 5. Zorg voor een prettige lay-out.
  Accentueer wat moet opvallen! Maak meerdere versies en vergelijk, laat ook een buitenstaander ernaar kijken. Wat is zijn eerste indruk? Wees vervolgens consequent in de lay-out, dit is jouw persoonlijke visitekaartje.
   
 6. Kies voor een vorm die past bij de vacature.
  Er zijn verschillende soorten CV's.
  * ​Chronologisch: je vermeldt je werkervaring in chronologische volgorde, waarbij je kunt kiezen of je de meest actuele werkervaring bovenaan zet of de oudste werkervaring. Wees consequent. Dus start je bij de werkervaring bij het verleden, doe dat dan ook bij de opleidingen.
  * Ervaringsgericht: je vermeldt je werkervaring themagericht. Dit komt vaak voor bij personen die zich binnen één organisatie verder hebben ontwikkeld. Mogelijke thema’s zijn projectmanagement, klantgerichtheid, people-management, innovatieve vaardigheden, kwaliteitszorg, programma-ontwikkeling, internationaal werk, adviseren, schriftelijke communicatie. Onderbouw van elk van deze kwaliteiten door concrete werkzaamheden te nomenen.
   
 7. Druk prestaties zoveel mogelijk in cijfers uit
  Bijvoorbeeld: x% omzetstijging of leiding aan x personeel.
   
 8. Laat andere mensen jouw CV lezen.
  Vraag een eerlijke eerste reactie.